Посещението на известни местни забележителности е задължителен момент от пътуването до чужд град или населено място.

Но има и нещо специално в това случайно да попаднете на квартал с уютни кафенета, малки книжарници и шикозни заведения за хранене.

Това е предпоставката, която стои в основата на новата класация за „най-яките“ квартали в света, изготвена от световния справочник Time Out.

Докато най-известните места в даден град обикновено са пълни с туристи, тези райони позволяват на посетителите да се превърнат в местни жители за един следобед, пише CNN.

Дестинациите в списъка на Time Out може да не са звездите на града, но си заслужава да ги видите заради „културата, обществения дух, нощния живот, храната и напитките“, пишат авторите на класацията.

За изготвянето ѝ глобалната мрежа от редактори предоставя своите предложения, които след това са проверени по критерии, включващи „уникален местен вкус“.

Ето кои са 10-те най-готини квартала на TimeOut за 2024 г.

1. Нотр Дам дю Монт, Марсилия, Франция

2. Мерс Султан, Казабланка, Мароко

3. Переран, Бали, Индонезия

4. Сеонгсу-донг, Сеул, Южна Корея

5. Кернс, Портланд, САЩ

6. Стоукс Крофт и Сейнт Пол, Бристол, Великобритания

7. Чипендейл, Сидни, Австралия

8. Принсипи Реал, Лисабон, Португалия

9. Глория, Рио де Жанейро, Бразилия

10. Уиндзор, Мелбърн, Австралия

Начело на списъка е оживеният Нотр Дам дю Мон в Марсилия, Франция, известен с уличното си изкуство и нощния живот. Това е място, където „всички се познават и си помагат“, според собствениците на местното заведение за хранене Razzia.

„Магазините са автентични, както и хората, които работят и живеят тук“, казват собствениците на Razzia Аксел Пойтевин и Томас Бенаюн пред CNN и добавят: Да живее Нотр Дам дю Мон!

Razzia е едно от няколкото заведения в квартала, посочени от Time Out. Сред другите отбелязани, е книжарницата Histoire de l'œil, която е основна част от квартала от почти две десетилетия.

„Нашата книжарница е на 19 години и видяхме, че кварталът се промени и това е много хубаво“, казва собственичката Надя Шампешме пред CNN. „Нотр Дам дю Мон“ е наистина готино място за живеене.

Мари Дижон, собственик на ресторант Caterine - посочен от Time Out заради неговия „невероятен октопод“, е израснала в района. „Това е кварталът, в който се случва всичко“, казва тя пред CNN и добавя, че културното разнообразие на Нотр Дам дю Мон го прави специален.

На второ място в класацията е Мерс Султан в Казабланка, Мароко, похвален от Time Out за своята артистична автентичност („все още е истински, не се вижда нито едно модерно кафене (или нещо друго модерно)“, пишат авторите на класацията.

Переран в Бали, Индонезия, е поставен под номер три благодарение на това, което Time Out описва като „девствени плажове, уютни кафенета, еклектични магазини и спокойствие, лишено от шум и трафик“.

Най-високо класираният американски квартал е Кърнс в Портланд, Орегон заради атмосферата на малкия град.

Стоукс Крофт и Сейнт Пол в Бристол, Югозападна Англия, са на шесто място. Жителят на Бристол Алекс Егге заяви пред CNN, че Стоукс Крофт и Сейнт Пол „обобщават характерната и бунтарска идентичност на града“, като добави, че икономичните магазини в квартала също са акцент.

„Готино е да видя квартала ни в Топ10, тъй като има огромно афро-карибско население и ежегоден карнавал, който завладява града“, допълва той.

Интересно е, че Принсипи Реал в Лисабон се появява в списъка на Time Out под номер 8, шест години след като дебютира през 2018 г.

„Няма правило, което да забранява на един квартал да се появява няколко пъти“, казва Грейс Биърд, редактор в Time Out.

„Тазгодишният списък е смесица от изненадващи, пренебрегвани квартали, които едва сега са достигнали своя момент, и исторически „готини“ квартали, които преживяват Ренесанс. Принсипи Реал е отличен пример за последното и свидетелство за това как кварталите се адаптират и развиват, без да губят своята идентичност.“, допълва той.