Индексът на сините чипове SOFIX регистрира ръст от близо 4%, докато суматохата около „национализацията", започва да отшумява.

Струва ми се, че властта никога не е имала намерения за национализация, а по-скоро да вземе малко пари от фондовете, за да запълни текущи дупки.

Тя постигна целта си с цената на „по-малкото зло". Или казано по друг начин, сега кражбата от фондовете изглежда по-добрият сценарий от национализация и така всъщност се прикрива фактът, че е кражба.

Действието бе на принципа на заплахата, че от 100 лева могат да ти откраднат 100. Впоследствие, когато стана ясно, че ще бъдат откраднати само, да кажем, 20 лева всички са доволни и щастливи.

Важното е, че спокойствието и сигурността на пазара, като че ли започват да се връщат. Другото важно е, че очакваният сценарий за това, че индексът няма да падне под 340 трайно на практика се сбъдна.

Така все още от техническа гледна точка не сме в прекомерен мечи сценарии и понижението от върха на SOFIX при 500 пункта все още изглежда в границите на допустимото за една корекция.

Така пътят нагоре към заветното ниво все още остава възможен сценарии.

Друг интересен момент е, че възходящият сценарии ще се затвърди при новото пресичане на SOFIX с 50-дневната му SMA, от която индексът е едва на 16 пункта.

Напълно е възможно успокояването след драстичните загуби последният месец да допринесе и за по-нататъшно повишение на индекса и през следващата седмица.