Недвижимите имоти са една от класическите възможности за всеки инвеститор, чиято цел е сигурна възвръщаемост с устойчива доходност.

Предвид световните тенденции, от известно време на дневен ред стои интересен въпрос – дали строителни проекти ще могат да бъдат финансирани с криптовалути, а това вълнува все повече инвеститори в глобален мащаб.

На този етап, у нас темата все още звучи като табу.

Имоти и крипто – непозната територия на българския пазар

„Нашият пазар все още е консервативно настроен към сделки, осъществени с криптовалути. През последните години, откакто има свободен пазар на имоти и частни инвеститори, се наблюдава тенденция сделките да се осъществяват във валута, която към конкретния момент дава най-голяма сигурност на участниците“, обяснява пред Profit.bg Диляна Христова, експерт с 20-годишен опит в сферата на строителството и недвижимите имоти, генерален мениджър на NovaCity Group.

Диляна Христова, генерален мениджър на NovaCity Group

В началото на възникването на свободния имотен пазар продажбите са осъществявани в американски долари, след това основно в евро, а към момента – в евро и лева, допълва експертът.

По думите ѝ, основен фактор за въвеждане на нов тип валута е продавачът – той трябва да е съгласен, за да се приеме криптовалутата като платежно средство.

Това обаче е процес, който със сигурност ще отнеме време. Ето защо, публично известна информация за сделки с криптовалути у нас все още няма. Христова допълва, че в практиката ѝ досега е имало запитвания от купувачи, но това им е отказвано.

„По мои сведения, другите инвеститори не са склонни да приемат криптовалути. Възможно е да има единични случаи на сделки между физически лица, но те вероятно са изключение. В Европа първата официална сделка с биткойн беше осъществена в Португалия през 2022 г., но регулациите срещу изпиране на пари в България значително биха затруднили такава сделка.“

Рискове и пречки

Според експерта, рисковете при такива сделки в момента са многобройни.

„Нестабилността на стойността на криптовалутите, Законът за мерките срещу изпиране на пари и липсата на механизъм за осчетоводяване на тези приходи са сериозни пречки.“

Банковото финансиране също е фактор, който не признава криптовалутите като разплащателно средство, подчертава тя и допълва, че в момента няма реални предимства за инвеститорите и строителите.

За физическите лица може да има известни плюсове, но това е извън обхвата на дейност на брокерската агенция.

На въпроса дали виртуалните валути могат да променят инвестиционния пейзаж в строителството у нас, експертът отговаря, че към момента това няма как да се случи.

„Според статистиката около 6% от населението в България притежава криптовалути, но не всички от тях са потенциални купувачи на имоти. Преди да има реална промяна в нагласите на инвеститорите, трябва да се въведат регулации и да се повиши доверието в криптовалутите като средство за разплащане.“, допълва Христова.

Как блокчейн трансформира недвижимите имоти

В глобалните тенденции обаче, навлизането на блокчейн технологията в сферата на имотите не е новост.

Още през 2022 г., доклад на Boston Consultancy Group оценява, че общата стойност на неликвидните активи в реалния свят, или RWA, ще нарасне до 16 трилиона долара до 2030 г., или 10% от цялата световна икономика.

Това включва недвижими имоти, земя, произведения на изкуството, стоки, публична инфраструктура, компютърна инфраструктура, частен капитал и др.

Недвижимите имоти в частност, са известни със своята неликвидност поради много фактори като липсата на публични пазари за фондове за търговски недвижими имоти, сложността на сделките и оценяването, както и търсенето на огромни капиталови инвестиции.

Появата на токенизацията постепенно отключва неликвидния капитал, като дава началото на нов начин за фракциониране на активите и тяхната директна продажба на обществеността, пише Cryptotimes.

Токенизацията на RWA бързо печели внимание в цял свят с глобалните темпове на приемане на блокчейн. Подобно на основните технологии като интернет и смартфоните, токенизацията – особено в недвижимите имоти, се очаква да следва подобен път до края на десетилетието.

Това включва издаване на цифрови токени в блокчейн, представляващи собственост върху недвижими имоти – земя или сгради. През последните години няколко банки, финансови институции и големи компании се включиха в играта на токенизация, улеснявайки купуването на недвижими имоти от инвеститори.

В челните редици на тази революция е JP Morgan, която през 2023 г. стартира мрежата за токенизирани обезпечения (TCN), използвайки блокчейн технологията, за да трансформира RWA в цифрови токени.

Franklin Templeton стартира Franklin OnChain U.S. Government Money Fund същата година, предоставяйки на инвеститорите първия регистриран в САЩ взаимен фонд на публична блокчейн платформа.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също емитира първата си цифрова облигация на стойност 103 млн. долара през 2021 г., регистрирайки и уреждайки облигации на блокчейн, в първата огромна стъпка за токенизация на реални активи.

Blocksquare – добрият пример на един от пионерите

Blocksquare е водеща блокчейн компания, която има за цел да подсигури токенизацията на недвижими имоти и да революционизира сектора чрез нотариално заверени сделки.

Компанията е създадена, за да даде възможност на собствениците на недвижими имоти да токенизират и да отключат ликвидност използване на интелигентни договори и блокчейн технология.

От старта си досега компанията е направила огромен напредък в индустрията, като е помогнала за токенизирането на стотици имоти и земя, предоставяйки регулирана инфраструктура за участие на инвеститорите на пазара на недвижими имоти.

През юни тази година тя стартира Oceanpoint v0.5, DeFi, платформа, предназначена да помогне на стартъпи да токенизират недвижими имоти, като въведе Marketplace Pools. Това е функция, която позволява на участниците, които залагат BST (токен на Blocksquare) да подкрепят нови и нововъзникващи сертифицирани партньори, като им дават възможност да стартират свои токенизирани пазари на недвижими имоти, използвайки Blocksquare.

Според Денис Петровчич, съосновател и главен изпълнителен директор на Blocksquare, компанията е помогнала за токенизирането на над 100 имота, включително хотели и здравни заведения в над 21 държави, на обща стойност над 100 млн. долара.

Имоти, технологии, блокчейн – ръка за ръка в Лондон

Само преди броени дни водещата платформа за токенизирани инвестиции в недвижими имоти MetaWealth обяви новата си позиция на партньор-основател в първото токенизирано пространство за съвместна работа в Лондон – The Square, в сътрудничество със Superteam UK, акселератор за технологични таланти, посветен на растежа на общността Solana в региона.

Иновативният проект, базиран на блокчейн Solana, ще отвори врати през февруари 2025 г. и ще предлага възможности за частични инвестиции за Web3 инвеститори, превръщайки го в знаков център за Web3 общността и технологичния сектор на Острова.

The Square е позициониран в сърцето на лондонския финтех район, само на няколко минути от гара Ливърпул Стрийт. Заобиколен от водещи технологични и финансови компании, като централата на Amazon и Goldman Sachs, той има за цел да привлече най-добрите таланти и основатели на технологични компании в областта на граничните технологии, включително блокчейн, изкуствен интелект, биотехнологии, квантови изчисления и мрежови състояния.

Биткойнът като „виртуален недвижим имот“ за милениалите и Gen Z

Недвижимите имоти като клас активи са източник на все по-голямо богатство за населението в азиатските градове от най-висок ранг, като Сингапур и Хонконг.

В Хонконг, например, гражданите, които притежават изцяло собствен имот, вероятно вече са милионери, дори ако това е само малък двустаен апартамент. За по-младите обаче, включително милениалите и Gen Z, свръхвисоките цени на имотите са не просто предизвикателство, а значително финансово бреме, пише CoinDesk.

Много от младите собственици на имоти са обременени с дългосрочни ипотечни кредити с високи лихвени проценти. С други думи, бързата урбанизация означава, че е малко вероятно тези поколения да изградят същото ниво на богатство чрез недвижими имоти, както някога техните родители.

Разглеждан като форма на „виртуален недвижим имот“, биткойнът предоставя уникална възможност за по-младите инвеститори. Високоликвидният му пазар им позволява да търгуват по всяко време, без пречките, свързани със собствеността на имот и големите първоначални вноски.

Ето защо биткойнът представлява нова граница за натрупване на богатство сред по-младите поколения. Вместо да се стремят към все по-скъпите недвижими имоти, младите инвеститори обмислят разпределяне на средства в биткойн.

Изключително важно е обаче да се подходи към тази инвестиция с дългосрочна нагласа - т.е. с намерение криптоактивите да се задържат, подобно на жилищния имот, а не да се извършва спекулативна търговия.

Такъв отговорен подход е от ключово значение за изграждането на трайно богатство в условията на предизвикателна финансова среда, допълва CoinDesk.