Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, и мегадонор на Доналд Тръмп в президентската кампания – Илон Мъск, е започнал кариерата си в САЩ като „нелегален работник“, преди да стане най-богатият човек в света.

Той направи коментара си по време на предизборно събитие в подкрепа на демократите, което се проведе в Питсбърг, Пенсилвания, съобщава CNBC. Определяйки Мъск като новия богат „съюзник“ на Тръмп, Байдън заяви:

„Този най-богат човек в света беше нелегален работник тук. Трябвало да учи, когато е дошъл със студентска виза, но не е ходил на училище. Той е нарушил закона. Сега говори за всички „нелегални“, които идват по нашия път“, добави Байдън.

След това той разкритикува Тръмп и републиканците, че не са подписали закон, който да реши „проблема с границата“. От щаба на Тръмп не отговориха на молбата на CNBC за коментар на забележките на Байдън.

Илон Мъск наскоро завърши поредица от събития в същия колебаещ се щат Пенсилвания, където се опита да убеди избирателите да подкрепят Тръмп и политиката му.

Той раздаде награди от лотариен тип на стойност 1 млн. долара на регистрирани гласоподаватели в колебаещите се щати, които са подписали петиция, разпространена от неговата про-Тръмп група America PAC.

Според анализ на Института за международна икономика „Питърсън“ новите предложения на Тръмп за имиграционна политика включват планове за най-голямата операция по депортиране в историята на САЩ, премахване на правото на гражданство по рождение, отнемане на визите и депортиране на чуждестранни студенти, които са пропалестински протестиращи, и др.

Коментарите на Байдън относно Мъск, съюзът му с Тръмп и лицемерието по отношение на имиграцията последваха доклад на Washington Post, който цитира кореспонденция, правни документи и множество хора, помогнали на Мъск да получи работна виза за САЩ през 1996 г., след като вече е работил там без такава.

В средата на 90-те години Мъск е пристигнал в страната със заявеното намерение да учи в Станфорд. Той не се записва в програмата, в която по думите му е бил приет, и вместо това заедно с брат си започва да изгражда стартъпа Zip2, подкрепен от рисков капитал.

Според Washington Post, инвеститорите в компанията са имали притеснения, че „техният основател ще бъде депортиран“, и му дават „краен срок за получаване на работна виза“.

През 1999 г. Zip2 е продадена за около 300 млн. долара - неочаквана сума, която по-късно дава възможност на Мъск да стане ранен инвеститор и председател на Tesla, както и да стартира капиталоемката аерокосмическа компания SpaceX, което по настоящем е основен изпълнител на отбранителни услуги в САЩ, припомня CNBC.

Тези бизнеси превръщат Мъск в най-богатия човек в света. По данни на Forbes нетното му състояние днес възлиза на около 274 млрд. долара.

В края на 2022 г. той използва това значително богатство, за да придобие социалната мрежа Twitter в сделка за 44 млрд. долара.

В платформата, която преименува на X, Мъск многократно твърди в постове пред огромната му онлайн фен база, че „отворените граници“ и имигрантите без документи вредят на САЩ.

Той също така е споделял невярното твърдение, че хора, които нямат гражданство, системно гласуват на изборите – конспиративна теория, лансирана от консервативни групи, за да се създаде правна основа за оспорване на изборните резултати, ако кандидатът на демократите Камала Харис, спечели президентския пост.

В САЩ вече е федерално престъпление и престъпление според законите на всеки щат лица без гражданство да се регистрират или да гласуват на федерални избори.

Според проучвания, изготвени от Центъра за правосъдие „Бренън“, „обширни изследвания разкриват, че измамите са много редки, представянето за избирател практически не съществува, а много от случаите на предполагаеми измами са грешки на избирателите или администраторите. Същото важи за бюлетините, изпратени по пощата, които са от съществено значение за провеждането на безопасни избори в условията на пандемия например, допълва CNBC.